Nieuwe Roeden gearriveerd

De nieuwe Straathof-roeden arriveren in Joure

De nummers 300 (binnenroed) en 301 (buitenroed)

Afgelopen vrijdag arriveerden de nieuwe Straathof-roeden in Joure. Na eerst te zijn opgehekt, zullen ze vervolgens worden ingestoken. De 23,5 meter lange, stalen roeden zijn thermisch verzinkt en worden afgeschilderd met Sigmetal Zinccoat Satin. Voor de maatvoering is teruggegrepen op de deels bewaard gebleven administratie van roedenfabrikant Pot, waarbij het pellerskruis van molen De Matsman uit Koog a/d Zaan als uitgangspunt voor het nieuwe Penninga’s Molenkruis is genomen. Dit kruis kwam overeen met de originele Pot-roeden van De Jonge Dolfijn, die tot 1970 in Penninga’s Molen zaten. Pelmolen De Matsman stond hemelsbreed niet heel ver van De Jonge Dolfijn; beiden in het Westzijderveld, iets verder naar het Noord-Oosten. De Matsman verbrandde als gevolg van nachtelijke blikseminslag op 11 september 1903. De roeden waren genummerd 1815 uit het jaar 1899 en 1924 uit het jaar 1902.