Geschiedenis van de Skarrenmoune

De molen:

Ten Bruggecate Fiche

Het Ten Bruggecate fiche aangaande de Skarrenmoune

Over de oorsprong van de molen is veel onduidelijkheid, maar uit een ten Bruggecate fiche blijkt de molen te zijn gebouwd in 1881.
Waarschijnlijk heeft de molen altijd op zijn huidige plek gestaan, en is niet in 1888 zoals werd beweerd vanuit holland hierheen verhuisd.

De molen had als functie het land van de familie Rypkema (polder 187) te bemalen een oppervlakte van toendertijd 31ha.

De molen kan nu in geval van een storing het gemaal overnemen maar heeft verder geen echte bemalingsfunctie meer, dit houdt de molenaar echter niet tegen om met voldoende wind water uit te slaan.

Deze kleine monnikmolen is in de laatste dagen van de tweede wereldoorlog gebruikt als uitkijkpost door de Duitsers en heeft door de beschietingen bij de brug behoorlijke schade opgelopen, dit is weer hersteld maar nog wel duidelijk zichtbaar.

 

Toen de molen overbodig werd, door de plaatsing van een elektrisch gemaal is de molen ondergebracht in een stichting en in 1987 werd de heer Yeb Terwisscha van Scheltinga vrijwillig molenaar.

skarrenmoune

Het peil stond zo laag dat de schroef van de molen droog stond.

Voor de plaatsing van een bescheiden maalstoel zijn stukken uit de korbelen weggezaagd. Echter is hier volgens de familie Rypkema nooit echt mee gemalen. De molenstenen liggen bij de naastgelegen boerderij.

Opmerkelijk aan de molen:

  • De molen heeft bovenin het achtkant geen hondsoren maar veldkruisen.
  • Verder bestaat de vijzel/schroef van de molen uit een houten balk met metalen beschoeping.